Mijn AOC Oost

RTV Oost

RTV Oost besteedt aandacht aan verschillende initiatieven voor de voedselbank. Gisteren waren ze bij ons op bezoek en hebben ze een reportage gemaakt over Aquaponics.

 http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=259057 

 

 

 
Landbouw van de toekomst

Vanuit je luie stoel in de woonkamer je tractor besturen, zodat jij lekker warm binnen zit en buiten geautomatiseerd het gras wordt gemaaid. Is dat de boer van de toekomst?

De agrarische sector is volop in ontwikkeling, ondernemers maken steeds meer gebruik van ICT. Het grasmaaien is niet meer zoals het vroeger was, tegenwoordig werken de boeren met drones die zij vanuit de tractor besturen. De boer weet wat er op zijn land gebeurt. Een bang reekalf maakt zich klein en rolt zich op in het gras, hij is onzichtbaar voor de boer op zijn tractor. Met behulp van de drone met warmtebeelden, wordt het reekalf opgemerkt en voorkomt de boer dat hij over het reekalf rijdt. Dat is beter voor het wildbeheer en voor het machinepark van de boer, grote schade kan voorkomen worden.

Maar hoe dat in zijn werk gaat is voor veel leerlingen een groot raadsel. Tijdens een gastles van drone-expert  Wouter Borre kregen de eerstejaars vmbo leerlingen vrijdag uitleg over het dronegebruik, de veiligheid en de voordelen. Wouter Borre gaf in onze achtertuin een demonstratie en de leerlingen konden op schermen meekijken wat door de drone werd waargenomen. Tijdens de ICT proeftuin lessen vertalen leerlingen gegevens van Google maps naar landkaarten, werken ze met gps codes en  gaan ze ook zelf aan het werk met drones.Kinderen uit Dinkelland maken kennis met een hakselaar van 13 ton

Geplaatst op 27 februari 2016

ROSSUM - Ruim 130 leerlingen uit Dinkelland hebben vrijdag gezien hoe gevaarlijk het is om te dicht bij grote landbouwvoertuigen op de weg te fietsen of te lopen. 
 
Op het Thijplein in Rossum kregen zevende- en achtstegroepers van basisscholen De Kerkewei (Rossum), Mariaschool (Beuningen) en St. Willibrordus (Deurningen) een theorie- en praktijkles VOMOL krijgen: Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer.
 
Lessen
De lessen zijn een initiatief van AOC Oost en worden inmiddels in heel Overijssel en Gelderland gegeven, vooral aan de oudste basisschoolleerlingen in kleine plattelandskernen. Zij zitten binnen afzienbare tijd bijna allemaal dagelijks op de fiets, van en naar het voortgezet onderwijs in een grotere plaats. Van de gemiddeld vijftien jaarlijkse verkeersdoden die met zwaar landbouwverkeer te maken hebben, vormen kinderen en jongeren steevast de grootste groep.
 
Uitzwenkgevaar
Zo’n 13 ton weegt hij: de bijna 4 meter hoge, 7 meter lange en 3 meter brede New Holland-hakselaar van Oude Lashof. Het Rossumse loon- en grondverzetbedrijf stelde vrijdag graag vier combinaties en personeel ter beschikking voor het bijzondere veiligheidsonderricht. „Ik vind dit een heel mooi en nuttig initiatief”, zegt Jarno an de Stegge, die al bijna twintig jaar als loonwerker met grote machines rijdt. Zoals de imposante hakselaar waar de kinderen bij toerbeurt in mogen zitten en op de fiets er rondjes om heen rijden, om te ervaren hoeveel dode kijkhoeken de chauffeur heeft. En om te zien wat het betekent dat dit gevaarte stuurt met zijn achterwielen: een gevaarlijk uitzwenkende ‘kont’.
 
Leerzaam
Het is een leerzame middag voor de leerlingen,waarvan de achtste jaars scholieren in september wellicht iets verder moeten fietsen om bijvoorbeeld het Twents Carmel College in Oldenzaal te bereiken. En onderweg regelmatig met zwaar landbouwverkeer te maken zullen krijgen.
Bron: Tubantia 
 
 


Team Groeipunt 3e plaats bij Nederlands Kampioen Tuinaanleg

In drie dagen een complete tuin aanleggen. Een tuin waarin veel facetten van het hoveniersvak zijn verwerkt. Dat was de opdracht voor twee teams van AOC Oost tijdens de beurs TuinIdee in de Brabanthallen in Den Bosch. En dat hebben ze top gedaan, Jaspers Dekkers en Jeroen van Grinsven (Groeipunt), Timo Brughuis en Joris Nieuwkamp werden derde en vierde bij  het Nederlands Kampioenschap Tuinaanleg.

 De studenten zijn trots op hun prestatie, ze zijn vakmensen en dat willen ze laten zien. Timo: ” Aan het begin van de wedstrijd was ik wel een beetje gespannen, maar dat ging als snel weg. We hadden veel getraind en alles van te voren goed doorgenomen, daardoor wist ik wat ik moest doen. De tijd was onze grootste vijand, maar we hebben het gered. Echt super gaaf.” Joris: “Het was een grote happening. We waren hard aan het werk en ondertussen keken de bezoekers op onze vingers hoe we het deden, dat was soms wel lastig. Veel bezoekers waren erg positief en gaven ons complimenten. Dat was heel fijn. Jammer dat we niet hebben gewonnen, de anderen waren net iets beter.”

Wij feliciteren Jaspers Dekkers en Jeroen van Grinsven (Groeipunt), Timo Brughuis en Joris Nieuwkamp met hun prestatie.

 De landbouw van de toekomst

Vanuit je luie stoel in de woonkamer je tractor besturen, zodat jij lekker warm binnen zit en buiten geautomatiseerd het gras wordt gemaaid. Is dat de boer van de toekomst?

De agrarische sector is volop in ontwikkeling, ondernemers maken steeds meer gebruik van ICT. Het grasmaaien is niet meer zoals het vroeger was, tegenwoordig werken de boeren met drones die zij vanuit de tractor besturen. De boer weet wat er op zijn land gebeurt. Een bang reekalf maakt zich klein en rolt zich op in het gras, hij is onzichtbaar voor de boer op zijn tractor. Met behulp van de drone met warmtebeelden, wordt het reekalf opgemerkt en voorkomt de boer dat hij over het reekalf rijdt. Dat is beter voor het wildbeheer en voor het machinepark van de boer, grote schade kan voorkomen worden.

Maar hoe dat in zijn werk gaat is voor veel leerlingen een groot raadsel. Tijdens een gastles van drone-expert  Wouter Borre kregen de eerstejaars vmbo leerlingen vrijdag uitleg over het dronegebruik, de veiligheid en de voordelen. Wouter Borre gaf in onze achtertuin een demonstratie en de leerlingen konden op schermen meekijken wat door de drone werd waargenomen. Tijdens de ICT proeftuin lessen vertalen leerlingen gegevens van Google maps naar landkaarten, werken ze met gps codes en  gaan ze ook zelf aan het werk met drones.


Studenten kleden voortuin van gemeentehuis Almelo aan

De één heeft een boom in de voortuin staan, de andere weer een arsenaal aan bloeiende planten, maar de voortuin van het gemeentehuis in Almelo steelt binnenkort toch wel de show.

In de voortuin van het gemeentehuis worden  prachtige kunstwerken van onze studenten Bloem & Design getoond. De tuin wordt een unieke ‘etalage’ van de kunsten van de studenten, zij hebben dan ook op een bijzondere manier hun opdracht ontvangen. Wethouder mevrouw Timmer leest, zoals vroeger werd gedaan,  van een rol perkament de opdracht voor aan de studenten. Elke student ontvangt haar opdracht op een persoonlijk rol perkament, de opdrachten verschillen door de technieken of de vormen die ze mogen gebruiken en is geïnspireerd op het werk van Corneille.

AOC Oost heeft opdracht gegeven voor 12 verschillende sculpturen, de gemeente levert een financiële bijdrage aan het geheel. Het schoolse leren is voorbij, de gemeente is een echte klant en zo zullen de studenten ook met hen omgaan. Tijdens het ontwerpproces zullen de studenten voortdurend de wensen van de gemeente respecteren, hen informeren en hun ondernemingsvaardigheden laten zien. De natuurlijke sculpturen blijven voor een periode van minimaal 1 jaar staan.

 
   


AOC Oost ontvangt vignet voor gezonde school

 Juf, mag ik iets eerder naar de kantine?” een vraag die vaak voor de pauze aan de docent wordt gesteld. De leerlingen willen op tijd in de kantine zijn, zodat ze niet in de lange rij hoeven te staan voor de heerlijke en gevarieerde broodjes of smoothies van de Gezonde Kantine.

AOC Oost heeft voor de vierde keer op rij de Gezonde Kantine  Award behaald. Leerlingen bereiden onder begeleiding van Dennis Timmer de producten voor de Gezonde Kantine en dat gaat van inkoop van de grondstoffen tot het berekenen van de verkoopprijs. De Gezonde Kantine is een groot succes, de leerlingen krijgen betekenisvol onderwijs, worden  bewuster van wat ze eten en kunnen genieten van heerlijke broodjes, smoothies of andere lekkernijen.

Naast de Award heeft AOC Oost van het ministerie het vignet Gezonde School ontvangen. Het vignet Gezonde School is een erkenning voor scholen die structureel werken aan het verbeteren van de gezondheid van hun leerlingen en medewerkers en dat gebeurt mede door de Gezonde Kantine. Met het vignet wil AOC Oost aan leerlingen en hun ouders laten zien dat zij de gezondheid van leerlingen en leerkrachten erg belangrijk vindt.

Werken aan gezondheid op school loont. Het draagt bij aan betere schoolprestaties, minder schooluitval en een gezondere leefstijl. Zo zorgt AOC Oost voor actieve en gezonde leerlingen, een veilige schoolomgeving, een fris klimaat én heeft de school aandacht voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling van haar leerlingen.


 


Het Wilhelmus gaat ook voor AOC Oost klinken

 Naast excellerende schoolresultaten timmeren de leerlingen van AOC Oost ook sportief aan de weg. Het mag dan dit jaar geen strenge winter zijn, maar voor de vmbo leerlingen is er zeker ijspret. Met twee groepen neemt AOC Oost locatie Almelo deel aan de kwalificaties voor het NK Schaatsen Scholenploegenachtervolging.

Het rijden als een groep is niet eenvoudig en dan wil je als groep ook nog de snelste zijn, dat vergt training. Al weken zijn Jorick Vinkers, Ron Veldhuis, Joost Meijer, Luuk Laarhuis, Max Baak, Gijs Voort en Victor Savooyen aan het trainen op de ijsbaan in Enschede. Ze worden getraind door hun ervaren coaches Annemiek Voort en Johan Maris. Er wordt gelet en getraind op teamgeest, tactiek, gezondheid en beweging. De ploegenachtervolging voor scholieren uit het voortgezet en hoger onderwijs is een jaarlijks evenement waaraan meer dan 2500 jongeren meedoen.  De finale vindt plaats op 10 maart in Den Haag.

Wij wensen de twee ploegen heel veel succes tijdens de kwalificaties op 18 februari 2016 in Enschede. Van links naar rechts: Ron, Jorick, Gijs, Victor, Joost, Luuk en coach Annemiek Voort.

Robbin Oude Wesslink wint de Beats by dr Dre

Tijdens de mbo open dagen konden onze vmbo leerlingen gebruik maken van een speciaal VIParrangement. Ze werden opgevangen door gastvrouw Astrid, kregen koffie met iets lekkers en konden chillen in de loungeroom. 

Om alvast in de mbo sfeer te komen, werden de leerlingen aan het werk gezet met een prijsvraag. "Hoeveel liter melk is er verwerkt in dit kaasje?" Geen eenvoudige vraag, de leerlingen rekenden er op los en Robbin (4K2) had het juist antwoord. Hij is de gelukkige winnaar van de Beats by dr Dre.

Wij feliciteren Robbin met zijn prijs.Team AOC Oost Groeipunt Volkel wint regionale wedstrijd tuinaanleg.

De wedstrijd werd georganiseerd door Helicon in Nijmegen.

Tijdens de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg worden de talenten van leerling-hoveniers in de leeftijd tot en met 22 jaar op de proef gesteld. Bovendien vormen de wedstrijden een stimulans voor de deelnemers, medeleerlingen en schoolleiders om hoog in te zetten op vakmanschap. Aan de hand van een reële praktijkopdracht moeten de leerlingen laten zien dat ze niet alleen een tuin kunnen aanleggen en daarmee hun toekomstige vak tot in de puntjes beheersen, maar dat ze ook goed kunnen samenwerken en omgaan met onverwachte uitdagingen. Een vakkundige jury beoordeelt de aangelegde tuinen.

Jaspers Dekkers  (Zeeland N.B.) en Jeroen van Grinsven (Boekel)  hebben in een voorbeeldige samenwerking deze wedstrijd gewonnen en gaan door naar de landelijke finale in Den Bosch.

Tijdens de beurs ‘Tuinidee’ in de Brabanthallen zullen zij van 25 feb. t/m 27 feb. Nogmaals strijden tegen de andere drie regionale winnaars om Nederlands kampioen te worden.

Jeroen (links) en Jasper  (rechts zittend) samen met hun coach Harrie Wesselink in de door hun
gemaakte tuin.
 

2 teams AOC Oost door naar het Nederlands Kampioenschap Skills Heroes

Afgelopen weekend vonden de kwalificatiewedstrijden van Skills Heroes plaats op hetWellantcollege in Houten en op het Helicon in Nijmegen.

Timo Brughuis (20) uit Geesteren en Joris Nieuwkamp (19) uit Borne gaan door naar de finale hovenier van Skills Heroes en daar zijn ze trots op.  Timo en Joris volgen beiden de opleiding Natuur en Groene ruimte bij AOC Oost. Ze zitten niet bij elkaar in de klas, maar werken als een hecht team samen. Tijdens de het trainen en de wedstrijden hebben ze elkaar goed leren kennen.

Timo: “Eigenlijk lijken we erg veel op elkaar, we houden van dezelfde werkzaamheden; het werken met stenen en het zwaardere werk. Het werken met hout vinden we allebei minder leuk en in deze tuin moesten we nu net veel met hout werken. Een grote uitdaging dus.”Joris: “We vinden dezelfde werkzaamheden leuk, maar we zijn ook erg verschillende. Ik ben iets rustiger en ga anders met stress en spanning om. Dat kwam tijdens deze wedstrijd goed van pas. We hielden ons hoofd koel en gingen voor de overwinning.”

Jasper Dekkers en Jeroen van Grinsven volgen een BBL opleiding bij Groeipunt en zijn ook door naar De Nederlands Kampioenschappen hovenier.

Over Skills Heroes

Skills Heroes zijn vakwedstrijden voor mbo’ers voor ieder leerjaar en elk niveau. In verschillende vakrichtingen krijgen de studenten tijdens de wedstrijden dé kans om hun talenten te laten zien. Skills Heroes begint met voorrondes. De voorrondes vinden plaats op elke mbo-instelling en de winnaars gaan door naar de kwalificatierondes en vervolgens naar de nationale finale. De nationale winnaars zijn Nederlands kampioen in hun beroep en kunnen deelnemen aan EuroSkills en/of de WorldSkills. Meedoen aan Skills Heroes zorgt voor talentontwikkeling en groei naar excellent vakmanschap bij de deelnemers, en creëert vaktrots bij zowel de studenten en docenten als ouders/verzorgers. Alle uitslagen zijn te vinden op www.skillsheroes.nl. 

Van links naar recht: Timo Brughuis, coach Edwin Vos en Joris Nieuwkamp.Skills Heroes hovenier

Aankomend weekend vinden de kwalificatiewedstrijden van Skills Heroes plaats op het Wellantcollege in Houten.

Timo Brughuis (20) uit Geesteren en Joris Nieuwkamp (19) uit Borne strijden voor een plek in de finale hovenier van Skills Heroes.  Timo en Joris volgen beide de opleiding Natuur en Groene ruimte. De afgelopen weken hebben zij veel getraind voor de wedstrijd en werden ze begeleid door hun coach Edwin Vos.

Over Skills Heroes
Skills Heroes zijn vakwedstrijden voor mbo’ers voor ieder leerjaar en elk niveau. In verschillende vakrichtingen krijgen de studenten tijdens de wedstrijden dé kans om hun talenten te laten zien. Skills Heroes begint met voorrondes. De voorrondes vinden plaats op elke mbo-instelling en de winnaars gaan door naar de kwalificatierondes en vervolgens naar de nationale finale. De nationale winnaars zijn Nederlands kampioen in hun beroep en kunnen deelnemen aan EuroSkills en/of WorldSkills, respectievelijk het ÉK en WK voor beroepen.
 
Wij wensen Timo, Joris en Edwin veel succes.

Links Joris en rechts Timo.


Geweldige derde plaats bij Kettingzaag Cup in Hardenberg

Op woensdag 13 januari hebben leerlingen van de vestiging Twents Carmelcollege praktijkonderwijs onder begeleiding van Chris van Benthem deelgenomen aan de Kettingzaag Cup. De vier leerlingen volgen de branche-opleiding assistent hovenier. De branche-opleiding is een samenwerkingsverband tussen de praktijkscholen en   AOC Oost. Voor een verslag zie het artikel. (Dagbald Tubantia 14-1-2016)Studenten AOC Oost en politiek 
ontmoeten elkaar

Wat is politiek, wat doet de politiek, wat houdt de Provinciale Staten in en moet ik gaan stemmen? Dat zijn vragen waarop veel studenten het antwoord niet weten. Lijsttrekker CDA voor de provinciale staten Eddy van Hijum ging hierover in gesprek met onze studenten.

In de kantine verzamelden gisteren de studenten zich om in gesprek te gaan met Eddy van Hijum. Hij stelde zich voor en vertelde het één en ander over de politiek. Al snel kwamen er vragen van studenten en werd het een interessant gesprek over de politiek, het openbaar bestuur, werkgelegenheid, de toekomst van de studenten en over landbouw en natuur.

Voor onze  was het een goede kans om kennis te maken met de regionale politiek en voor Eddy van Hijum interessant om te weten wat er onder onze toekomstige ondernemers leeft.

 

 

Wethouder Bruggink enthousiast over AOC Oost

Wethouder Bruggink van onderwijs heeft vandaag onze school bezocht. De gemeente Almelo wil groener worden en daar kan AOC Oost de gemeente bij helpen. André Hoeben en het CvB hebben een enthousiast gesprek gehad over AOC Oost als ondernemende groene school, die kansen biedt en pakt en wil samenwerken met de gemeente en met andere partijen.

Wethouder Bruggink ging ook in gesprek met leerlingen en was erg enthousiast over ons onderwijs, het gebouw en de sfeer bij ons op school. 
 
     

AOC Oost wint prijs voor gezonde kantine

Vijf scholen uit Overijssel hebben vandaag van het Voedingscentrum een prijs gekregen omdat ze een gezonde kantine hebben.

Het Voedingscentrum wil de schoolkantines in Nederland gezonder maken. Een gezonde kantine bestaat volgens het Voedingscentrum voor minimaal 75 procent uit de Schijf van Vijf en maximaal 25 procent van buiten de Schaal van Vijf. 
Medewerkers van het voedingsinstituut hebben in de afgelopen twee jaar 800 scholen bezocht. In totaal kregen 80 scholen, die voldoen aan de normen van een gezonde kantine, vandaag een Schoolkantine Schaal uitgereikt van presentator Eddy Zoëy. Vorig jaar werden er nog maar 22 schalen uitgereikt.

 In Overijssel gingen de prijzen naar;

  • AOC Oost, Almelo
  • Vechtdal College, Dedemsvaart
  • Landstede Centre For Sports, Zwolle
  • RSG Tromp Meesters, Steenwijk
  • AOC de Groene Welle, Zwolle
Bron: RTV Oost

  

Vijf Stolpersteine

Vijf Stolpersteine werden donderdagochtend in de Grotestraat gelegd ter nagedachtenis aan de Joodse familie Berg die er tot de Tweede Wereldoorlog een groentezaak had. De stenen zijn geplaatst door studenten van Natuur & groene ruimte leerljaar 4. De studenten vonden het bijzonder dat zij mee mochten werken aan het project.

     

Beste idee tijdsbesteding gewonnen door Martijn Sytsma

Op donderdag 20 februari 2014 huldigde het Ontwikkelcentrum bij AOC Oost locatie Almelo de winnaar van het beste idee tijdsbesteding. Het idee geeft weer hoe het Ontwikkelcentrum vmbo-docenten in het groen onderwijs kan ondersteunen bij hun tijdsindeling. Martijn Sytsma met zijn idee ‘het vormen van een community voor uitwisselen en creëren van kennis’ is het beste idee en daarmee winnaar en werd in bijzijn van collega-docenten en leerlingen door het Ontwikkelcentrum in het zonnetje gezet.

                  

 

   

Nieuws

Copyright 2012 AOC Oost | Realisatie: Adwise Internetmarketing                                                                      Privacy          Disclaimer          Sitemap          Contact