Mijn AOC Oost

Leerwegen

Aan het eind van het tweede jaar stap je de leerweg in die het beste bij je past. Een leerweg geeft de manier aan waarop je het beste leert: heel praktisch, theoretisch of een beetje van beide.

Basisberoepsgerichte leerweg (BB): vooral praktijk

De basisberoepsgerichte leerweg past bij jou als je praktisch bent ingesteld en graag met je handen werkt. Natuurlijk krijg je ook theorievakken, maar er is veel afwisseling en je hoeft niet steeds uit boeken te leren. Met BB kun je doorstromen naar niveau 2 en soms 3 van het mbo.

Kaderberoepsgerichte Leerweg (KB): praktijk en een beetje theorie

Als je graag leert door praktisch bezig te zijn, kies je voor de kaderberoepsgerichte leerweg. Je bent bezig met de praktijk, maar volop ondersteund door theorie. Doorstroming naar niveau 3 en soms 4 van het mbo is mogelijk.

Gemengde Leerweg (GL): theorie en een beetje praktijk

De gemengde leerweg is een combinatie van denken en doen. Heb je weinig moeite met leren en weet je al een beetje welke richting je op wil? Dan is de gemengde leerweg iets voor jou. Je stroomt meestal door naar niveau 3 en 4 van het mbo of naar het havo.

Theoretisch diploma

Het vmbo groen is niet alleen voor de hele praktische leerling. Met de gemengde leerweg (GL) behaal je een meer theoretisch diploma. In specifieke gevallen kun je via de staatsexamencommissie het theoretische leerweg (TL)-diploma behalen. Dit kan als je naast de gemengde leerweg voor één of meer extra vakken, zoals Duits, economie of natuur-/scheikunde, geslaagd bent. Dit kan omdat de theorievakken van de GL en de TL exact hetzelfde zijn qua inhoud en zwaarte. Deze mogelijkheid geldt alleen voor leerlingen die daartoe in staat zijn. Kortom, er is heel veel mogelijk binnen het vmbo groen.

Leerwegondersteunend onderwijs (lwoo)

Als je extra ondersteuning en begeleiding nodig hebt om beter te kunnen leren is er het leerwegondersteunend onderwijs, het lwoo. Hierbij kun je denken aan extra hulp bij lezen, onderwijs in kleinere groepen of bijles. Of je in aanmerking komt voor leerwegondersteunend onderwijs wordt bepaald door een test van de Regionale Verwijzingscommissie. Zowel je ouders als je basisschool kunnen bij aanmelding voor het vmbo aangeven of extra begeleiding of ondersteuning gewenst of noodzakelijk is. 

Leerwerktraject

Als je het leerwerktraject volgt, leer je voor een groot deel buiten de school, in de praktijk van een bedrijf. Het leerwerktraject is een variant op de basisberoepsgerichte leerweg. Leerlingen volgen in ieder geval Nederlands, een beroepsgericht programma en ICT-vaardigheden. Als je een diploma leerwerktraject hebt, mag je doorstromen naar een niveau 2 opleiding van het mbo die aansluit bij je praktijkervaring. Hiervoor maakt het vmbo groen goede afspraken met het mbo groen onderwijs of met het ROC. 

 

Nieuws

Copyright 2012 AOC Oost | Realisatie: Adwise Internetmarketing                                                                      Privacy          Disclaimer          Sitemap          Contact