Vakbekwaam medewerker Bloem & design

Iets voor jou? 

Je hebt passie voor bloemen, groene creaties en enthousiasme voor het bedrijf en de klanten waarvoor je mag werken. Je hebt gevoel voor kleur, presentaties en trends. Jij wilt mooie boeketten maken en klanten verblijden met jouw prachtige bloemstukken. Hoe kun je een klant en een collega inspireren? Je helpt klanten, collega's en voelt je thuis in een winkel of tuincentrum. 

 

Wat kan ik worden?

Als vakbekwaam medewerker Bloem & design werk je met name in bloemenspeciaalzaken of in de binderijafdeling van een tuincentrum. Je belangrijkste taak is het verkopen en verzorgen van bloemen en het maken van handgebonden boeketten en ander bloemwerk, zoals rouwarrangementen, bruidsboeketten, corsages, plantenarrangementen, interieurbeplanting.  Maar je kunt bijvoorbeeld ook besluiten je beroep te maken van het opfleuren van kantoorgebouwen, tentoonstellingen of beurzen.

Wat leer ik?

  • Je weet straks alles over bloemen, planten en decoratieve materialen, dus krijg je vakken als: productverzorging, verkopen, maken van bloemwerk en assortimentskennis.

  • Je hebt verstand van design en vormgeving en dus krijg je vakken als: etaleren, presenteren, vormgeving, kleurenleer, kunstgeschiedenis en digitale technieken.

  • In leerjaar 1 en 2 heb je één dag in de week vakken als rekenen, Nederlands, Engels en Loopbaan & Burgerschap (L&B). 

  • De stages maken Bloem & design extra interessant. Je loopt vanaf leerjaar 1 stage in diverse takken van de bloemenbranche. Zo ontdek je steeds beter waar jouw interesses liggen. Is het bij een bloemist, bloemenspeciaalzaak, tuincentrum, of de aankleding van evenementen? In het tweede jaar kun je zelfs voor een periode van 8 weken op stage in het buitenland. 

De opleiding duurt 3 jaar.

Verder studeren?

Na je opleiding op niveau 3 kun je doorstromen naar de
mbo-opleiding Bloem & design of Design & styling op
niveau 4. Daarnaast ben je toelaatbaar tot alle niveau 4 opleidingen.  

Kosten en toelating

Toelatingseisen

Voor de opleiding Vakbekwaam medewerker Bloem & design geldt dat je minimaal een diplomadig vmbo Kaderberoepsgerichte leerweg nodig hebt. Heb je een havo-overgangsbewijs naar klas 4? Dan kun je je ook aanmelden voor deze opleiding. Het advies van de school waar je je vooropleiding hebt gedaan, speelt ook een rol bij de toelating tot je nieuwe opleiding.

Na je aanmelding voor de opleiding op AOC Oost, word je uitgenodigd voor het maken van een test.
Deze test duurt ongeveer 1,5 uur en bevat vragen als: ‘Wie ben je?’ en ‘Wat zijn je sterke en zwakke punten?’ Deze test is geen toelatingstest. Op basis van jouw resultaten gaan we samen kijken of de opleiding die je graag wilt doen ook echt bij jou past.

Start en inschrijving

Wil je volgend jaar deze opleiding gaan volgen? Dan raden we je aan om je vóór 1 april in te schrijven.
De opleiding start, bij voldoende aanmeldingen, in augustus/september van het aankomende jaar. Inschrijven kan via de knop ‘aanmelden’ op deze pagina.

Kosten

De kosten voor de opleiding Vakbekwaam medewerker Bloem & design wordt verdeeld over lesgeld (18 jaar en ouder) en schoolkosten.
Het lesgeld wordt betaald aan DUO. De schoolkosten, ca. € 250,00, worden betaald aan AOC Oost. Naast deze kosten is er sprake van kosten voor vakexcursies, buitenlandexcursie, gereedschappen, digitale programma’s en overige buitenschoolse activiteiten.
Een overzicht van deze kosten ontvang je bij aanvang van je studiejaar.

Aanmelden

Is deze opleiding echt iets voor jou? Meld je dan nu aan door te klikken op de locatie waar je de opleiding wil volgen in combinatie met de gewenste variant. Vul vervolgens het aanmeldformulier in.

Almelo BOL 

Almelo BBL 

Doetinchem BOL 

Doetinchem BBL 

Twello BOL

Twello BBL