Vakexpert Bloem & styling

Iets voor jou? 

Je vindt bloemen, kleur, trends en creativiteit geweldig. Je wilt met passie en enthousiasme creaties maken voor het bedrijf en de klanten. Je hebt gevoel voor kleur, presentaties en trends. Jij wilt mooie, originele boeketten en arrangementen maken en klanten verblijden met jouw prachtige bloemstukken. Hoe kun je een klant en een collega inspireren? Je helpt klanten, collega's, voelt je thuis in een bloemrijke omgeving.

 

 

  • Niveau
  • 4

Wat kan ik worden?

Als Vakexpert/specialist Bloem & styling werk je vaak in
bloemenspeciaalzaken of in de binderijafdeling van
een tuincentrum. Je belangrijkste taak is het verkopen
en verzorgen van bloemen en het maken van
handgebonden boeketten en ander bloemwerk,
zoals rouwarrangementen, bruidsboeketten, corsages,
plantenarrangementen, interieurbeplanting.  Maar je kunt
bijvoorbeeld ook besluiten om als bloemstylist
of arrangeur aan het werk te gaan en je bezig
te houden met het opfleuren van kantoorgebouwen,
tentoonstellingen of beurzen. 

Wat leer ik?

  • Je weet straks alles over bloemen, planten en decoratieve materialen, dus krijg je vakken als: productverzorging, verkopen, maken van bloemwerk en sortimentskennis. Tijdens de praktijklessen ervaar je hoe je deze materialen kunt verwerken tot de prachtigste creaties.

  • Je hebt straks verstand van design en vormgeving en dus krijg je vakken als: etaleren, presenteren, vormgeving, kleurenleer en kunstgeschiedenis.

  • In leerjaar 1 en 2 heb je één dag in de week vakken als rekenen, Nederlands, Engels en Loopbaan & Burgerschap (L&B). 

  • In leerjaar 2 en 3 kun je ook een aantal vakken kiezen; bijvoorbeeld, ondernemerschap, doorstroom hbo of vakspecialisatie.

  • De stages maken Bloem & styling extra interessant. Je loopt stage in diverse takken van de bloemenbranche. Zo ontdek je steeds beter waar jouw interesses liggen. Is het bij een bloemist, bloemenspeciaalzaak, tuincentrum, of de aankleding van evenementen? In het tweede jaar van de niveau 4 opleiding kun je zelfs voor een periode van 8 weken op stage in het buitenland. 

De opleiding duurt 3 jaar.

Verder studeren?

Na je opleiding op niveau 4 kun je doorstromen naar diverse
hbo-opleidingen, bijvoorbeeld STOAS in Wageningen.
Je bent ook toelaatbaar tot alle niveau 4 opleidingen.

Kosten en toelating

Toelatingseisen

Voor de opleiding Vakexpert Bloem & styling geldt dat je minimaal een diploma  vmbo Theoretische-, Gemengde- of Kaderberoepsgerichte leerweg nodig hebt. Heb je een havo-overgangsbewijs naar klas 4? Dan kun je je ook aanmelden voor deze opleiding. Het advies van de school waar je je vooropleiding hebt gedaan, speelt ook een rol bij de toelating tot je nieuwe opleiding.

Na je aanmelding voor de opleiding bij AOC Oost, word je uitgenodigd voor het maken van een AMN Talentscan. Deze scan duurt ongeveer 1,5 uur en bevat vragen als: ‘Wie ben je?’ en ‘Wat zijn je sterke en zwakke punten?’ De scan is geen toelatingstest. Op basis van jouw resultaten gaan we samen kijken of de opleiding die je graag wilt volgen ook echt bij jou past.

Start en inschrijving

Wil je volgend jaar deze opleiding gaan volgen? Dan raden we je aan om je vóór 1 april in te schrijven. De opleiding start, bij voldoende aanmeldingen, in augustus/september van het aankomende jaar. Inschrijven kan via de knop ‘aanmelden’ op deze pagina.

Kosten

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een BOL opleidingen volgt betaal je aan DUO lesgeld. De hoogte van het lesgeld wordt vastgesteld door het ministerie. De schoolkosten worden betaald aan AOC Oost. Voor enkele onderdelen kunnen gedurende het schooljaar nog betalingen gedaan worden. Hierbij valt te denken aan excursies, boeken, licenties, materialen of kleding.

Aanmelden

Is deze opleiding echt iets voor jou? Meld je dan nu aan door te klikken op de locatie waar je de opleiding wil volgen in combinatie met de gewenste variant. Vul vervolgens het aanmeldformulier in.

Almelo BOL

Almelo BBL