Opzichter/uitvoerder groene ruimte

Iets voor jou?

Na de driejarige opleiding Opzichter/uitvoerder kun je werkzaamheden verrichten bij een bedrijf of organisatie in de buitenruimte. Dat kan zijn in de hoveniersbranche, de groenvoorziening, de cultuurtechniek, het waterschap, een aannemersbedrijf, een gemeente of een adviesbureau.
Je werkt op locatie en deels op kantoor. Je organiseert en voert het werk uit. Voor een project stel jij een plan op inclusief calculatie en draag jij vervolgens zorg voor de uitvoering. Communicatie is daarbij erg belangrijk. Dit houdt in dat jij medewerkers en andere partijen aanstuurt, aanspreekt en klanten adviseert.

Wat kan ik worden?

Een groene omgeving is belangrijk. Bijvoorbeeld bij het herstel van mensen in ziekenhuizen. Of een hogere waarde van een huis bij verkoop. Dit zorgt ervoor dat ze op de arbeidsmarkt op zoek zijn naar medewerkers voor het groen.

Met dit diploma op zak kun je bij een hoveniersbedrijf gaan werken, bij een gemeente, bij het waterschap of bij een aannemer in het groen. Je hebt te maken met een grote diversiteit aan werkzaamheden. Elk project/opdracht wordt gecompliceerd door verschillende omstandigheden. Je beschikt over brede of specialistische kennis en vaardigheden die nodig zijn voor het organiseren van het werk in de groene ruimte. Je hebt een organisatorische, coördinerende, controlerende en aansturende rol. Afhankelijk van de omvang en het soort bedrijf zal de functie meer of minder gericht zijn op werkvoorbereiding of uitvoering dan wel een combinatie van beide.

Wat leer ik?

Tijdens de opleiding opzichter/uitvoerder leer je werkzaamheden organiseren en de uitvoering begeleiden. Er wordt ook veel aandacht besteed aan onderwerpen, zoals veiligheid, flora- en faunakennis, calculeren. Communiceren en leiding geven. Dit gebeurt tijdens de cursussen (theorie), trainingen (praktijk) en tijdens de stage.

Je loopt een dag in de week stage bij een hoveniersbedrijf of gemeente. De andere vier dagen ben je op school. Een dag krijg je les in de algemene vakken als rekenen, Nederlands en Loopbaan & Burgerschap (L&B). De andere dagen staan de cursussen en trainingen gepland. Je wordt begeleid door een persoonlijke coach. 

Elk schooljaar bestaat uit 5 periodes van ongeveer 8 weken en in iedere periode werk je aan één hoofdopdracht (integrale opdracht). In zo’n opdracht komen de kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan aan bod. Je gaat voor de integrale opdracht in de praktijk aan de slag. Voorbeelden hiervan zijn het aanleggen en onderhouden van gazon en beplanting, het aanleggen en onderhouden van verhardingen of in het teken van projecten voorbereiden en de uitvoering begeleiden. 

De opleiding duurt 3 jaar.

Verder studeren?

Na de opleiding opzichter/uitvoerder kun je aan de slag
bij een hoveniersbedrijf, bij een gemeente, bij het
waterschap of bij een aannemer in het groen.

Je kunt er ook voor kiezen om na je opleiding verder te studeren.
Na je opleiding op niveau 4 kun je doorstromen naar een hbo opleiding
en ben je toelaatbaar tot andere niveau 4 opleidingen.

Kosten en toelating

Toelatingseisen

Voor de opleiding geldt dat je minimaal een diploma nodig hebt van de vmbo Theoretische-, Gemengde- of Kaderberoepsgerichte leerweg. Heb je een Havo-overgangsbewijs naar klas 4? Dan kun je je ook aanmelden voor deze opleiding. Het advies van de school waar je je vooropleiding hebt gedaan, speelt ook een rol bij de toelating tot je nieuwe opleiding.

Na je aanmelding voor de opleiding bij AOC Oost, word je uitgenodigd voor het maken van een AMN Talentscan. Deze scan duurt ongeveer 1,5 uur en bevat vragen als: ‘Wie ben je?’ en ‘Wat zijn je sterke en zwakke punten?’ De scan is geen toelatingstest. Op basis van jouw resultaten gaan we samen kijken of de opleiding die je graag wilt volgen ook echt bij jou past.

Start en inschrijving

Wil je volgend jaar deze opleiding gaan volgen? Dan raden we je aan om je vóór 1 april in te schrijven. De opleiding start in augustus/september van het aankomende jaar. Inschrijven kan via de knop ‘aanmelden’ op deze pagina.

Kosten

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een BOL opleidingen volgt betaal je aan DUO lesgeld. De hoogte van het lesgeld wordt vastgesteld door het ministerie. De schoolkosten worden betaald aan AOC Oost. Voor enkele onderdelen kunnen gedurende het schooljaar nog betalingen gedaan worden. Hierbij valt te denken aan excursies, boeken, licenties, materialen of kleding.

Aanmelden

Is deze opleiding echt iets voor jou? Meld je dan nu aan door op de locatie te klikken waar je de opleiding wil volgen en vul het aanmeldformulier in.

Almelo BOL

Doetinchem BOL

AOC Oost is

AOC Oost en Groene Welle zijn samen verder gegaan als Zone.college
Op onze nieuwe website vind je alles wat je wil weten over ons groene vmbo en mbo.