Worldskills Abu Dhabi

foto's van de wedstrijd in Abu Dhabi, Flickr

 

laatste minuten van de wedstrijd team tuinaanleg

Dag 3:

 

De derde wedstrijddag begint voor Stefan en Timo en alle andere wedstrijddeelnemers wel heel merkwaardig. Er is te weinig zand! Lachwekkend en vervelend tegelijk. Vele handen maken licht werk. Dus zijn hulpen en ook de experts druk in de weer met kruiwagens zand. De start van de wedstrijd is daarmee pas rond de middag. “Geen lekker begin”, zegt Timo. “Er is bij de experts heel wat afgepraat over hoe het moest worden opgelost. Uiteindelijk kreeg iedereen er 6 kub bij en duurde de wedstrijd anderhalf uur langer.”

-----------------------------------------------------------

Dag 2:

Je kunt trainen wat je wilt, maar een wedstrijd op WorldSkills is toch nog heel wat anders. Je staat onder tijdsdruk, er is stress en er zitten dingen tegen, zoals gisteren het licht dat uitviel en de weigerende zaagmachine. Als dan ook nog het werken met die onverwachte en zware stenen tegenvalt….

Stefan en Timo stonden onder druk, maar hebben het op de tweede wedstrijddag knap opgepakt. Ze mogen trots zijn op hun doorzettingsvermogen. “We hebben eerst afgemaakt wat we gisteren niet meer af konden krijgen”, vertelt Stefan Schoolderman. “We hebben de laatste stenen in de muur geplaatst en die nog wat strakker gemaakt. En we hebben nu de juiste vuurplaats gebouwd. Daar pakken we punten mee. Tussen de middag hebben we een wat andere taakverdeling afgesproken. Ik teken nu de stenen af en zaag ze. Timo plaatst ze. Dat werkt beter. We maakten nog een paar traptreden en zijn begonnen met de fundering van de bankjes. Toen we zagen dat we die niet afkregen zijn we de beplanting gaan doen.”

Met de beplanting is iets geks aan de hand. Die verandert dagelijks. Gisteren moest het een woestijntuin zijn, dus met weinig planten. Vandaag ging het anders met natuurlijke beplanting. Die is nu af, maar gaat er morgen allemaal weer uit. Dan gaan er veel kleurige planten in. Het wordt een showtuin. En op de laatste dag wordt het weer natuurlijke beplanting.

Bas van Swigchem, coach van Timo en Stefan, geeft aan dat het erg zwaar is. “De moraal was vanmiddag super. De samenwerking verliep in de middag weer goed. We gaan nog steeds voor het hoogst haalbare, wat dat ook mag worden.”

De supporters daar hebben Timo en Stefan hard zien werken in de warmte. Het is zo’n 30 graden in de tent. “Ze hebben ontzettend veel werk verzet en zijn dan ook aan het eind van een wedstrijddag helemaal kapot. We zijn trots op wat ze tot nu toe laten zien.” Nu weer uitrusten en opladen voor de volgende dag.

----------------------------------------------------------

Honderden jonge vakmensen strijden in verschillende vakgebieden om de titel ‘beste vakman of vakvrouw van de wereld’.

Maar liefst 28 nationaal kampioenen vertegenwoordigen Nederland tijdens de 44ste WorldSkills, het ‘WK voor beroepen’, dat van 14 t/m 19 oktober plaatsvindt in Abu Dhabi, Verenigde Arabische Emiraten.

Ruim 1.300 kandidaten uit de 77 bij WorldSkills aangesloten landen/regio’s in 51 beroepen strijden voor een plek op het erepodium. Ons land doet mee in 22 vakrichtingen (beroepen), waaronder tuinaanleg, robotica, verpleegkunde, kok, schoonheidsspecialist, metselen, mechatronica en webdesign.

De nationaal kampioenen zijn afkomstig van: AOC Oost, Arcus College, Graafschap College, ROC van Twente, MBO Amersfoort,  AOC Groene Welle, Drenthe College, ROC ter Aa, ROC de Leijgraaf, Nimeto Utrecht, ROC Mondriaan, ROC Midden Nederland, ROC Nijmegen, Albeda College, ROC Friese Poort, ROC van Amsterdam en Summa College.

Timo Kruize en Stefan Schoolderman nemen deel aan de wedstrijd namens AOC Oost. Zij zijn de toppers op gebied van tuinaanleg.

Geniet live mee!

Tijdens WorldSkills zijn er live-uitzendingen op Facebook en Instagram. Geniet mee van de sfeer in Abu Dhabi. Het programma voor de livestreams ziet er als volgt uit:

Zaterdag 14 oktober:

- Livestream opening (17.30 uur NL tijd) via deze link.

- Livestream na de opening met Kaj (19.00 uur NL tijd) via deze link.

Donderdag 19 oktober:

- Livestream closing (17.30 uur NL tijd) via deze link.

- Livestream na closing met Kaj (19.40 uur NL tijd) via deze link.

Op wedstrijddag 2 zijn we om 16.00 uur live op Facebook voor de reacties van Team NL deelnemers en op wedstrijddag 3 en 4 op Instagram.

-----------------------------------------------------------------

Volg de ontwikkelingen op Social Media

    

 

foto's van de wedstrijd in Abu Dhabi, Flickr

Gebruik de zoekfunctie om snel foto’s te vinden in het enorme aanbod:

 

Facebook: www.facebook.com/worldskillsnl

Twitter: www.twitter.com/worldskillsnl

Instagram: www.instagram.com/worldskillsnl

YouTube: www.youtube.com/skillstvnl

 

https://www.youtube.com/watch?v=NNFzgQefi1Y

https://www.youtube.com/watch?v=T2g_T6nB6Ik

http://teamnederland.com/

https://www.ditismbo.nl/